Ambitious Mama Janine van Tulder staat op een belangrijk punt in haar leven. Haar bedrijf Hotpink Media – lange tijd haar lust en haar leven – klaar maken voor een nieuwe stap. Een noodzakelijke stap in een snel veranderende online mediawereld. ‘Eigenlijk wil ik klein blijven en groot werk verzetten.’

‘Op mijn 26e ging ik naar New York om het te gaan maken in The Big Apple. Tijdens een eerdere vakantie daar was ik elke dag het kantoor van MTV binnen gelopen om me in te schrijven als stagiaire. Ook al wist ik dat ze geen Europeanen aannamen, ik bleef terugkomen. Elke dag weer. Eenmaal terug in Nederland danste ik samen met een Amerikaan in een commercial voor Heineken. Hij bleek iemand te kennen bij MTV dus ik zei: ‘Vraag aan haar of ze mijn naam opvraagt bij Human Resources.’ (lachend) Drie weken later werd ik gebeld dat ik kon komen.’

Madonna tijdens haar Virgin Tour in 1985

I went to New York
I had a dream
I wanted to be a big star
I didn’t know anybody
I wanted to dance
I wanted to sing
I wanted to do all those thing
I wanted to make people happy
I wanted to be famous
I wanted everybody to love me
I wanted to be a star
I worked really hard
And my dream came true

Chick on a mission

Online advertising onderneemster Janine van Tulder is grenzeloos in haar manier van praten, in wat ze vertelt en hoe ze het vertelt. Er zijn geen taboes, geen aarzelingen of verbeteringen, het is een flow van woorden die kracht, dadendrang en lol overbrengen. ‘Ergens ben ik wel een beetje naïef, zie alles positief, voel me ‘a chick on a mission’ en wil de eventuele beren op de weg niet zien.’

I never miss a beat. Ga door tot alle details kloppen.

Janine blaakt van het zelfvertrouwen, al is ze naar eigen zeggen ‘nooit ergens heel goed in geweest.’ Niet in dansen, al dacht ze dat zelf wel getuige haar move naar New York. Niet als DJ, al werd ze daar – ook in New York – door niemand minder dan de oprichter van Dela Soul voor gevraagd. En niet in wat ze nu doet, al heeft ze eigenhandig een succesvol online advertising netwerk voor bloggers opgebouwd. ‘Ik doe alles vol overgave en wat ik oppak, wordt geen half werk. I never miss a beat. Ga door tot alle details kloppen.’

Je bent gek

In 2010 begon Janine, terug in Nederland en inmiddels een ervaren online media vrouw, haar eigen bedrijf: HotPink Media. Vanaf het eerste uur exploitant van de opkomende bloggers die via haar geld verdienen bij adverteerders. ‘Toen ik begon, verklaarde iedereen me ook voor gek. De markt zou verzadigd zijn, niemand geloofde erin.’ Janine is de enige vrouw met een eigen netwerk. ‘Het is echt bizar. Ik zit altijd alleen maar met mannen om tafel. Waar zijn al die vrouwen? Ik ben toch ook aan het rondrennen met twee kids.’ Het ondernemen is bij tijd en wijle een zware ‘battle’. ‘Je wordt als vrouw niet snel serieus genomen. Hoe vaak ik niet te horen krijg: Nee, we doen alleen zaken met de directeur.’

Janine zet door en al snel draait HotPink Media zo goed dat ze in 2012 het dubbele aantal mensen aanneemt. ‘Ik zag de groei en dacht: met meer mensen kan ik in no time mijn omzet verdubbelen. Ondertussen deed ik mijn eigen ding en verwachtte dat het met mijn team vanzelf goed zou komen. Ik gaf totaal geen leiding. (lachend) Dat liep helemaal uit de hand. Op het moment dat de chaos compleet was, dacht ik echt: Hoe kom ik hier ooit uit?’

Exclusiviteit is uit de tijd

Natuurlijk lukt haar dat. Al vindt Janine zichzelf nog steeds geen sterke leidinggevende. ‘Om echt te groeien moet er een leidinggevende tussen. Maar dat vind ik een lastige beslissing. Eigenlijk wil ik klein blijven maar groot werk verzetten.’ Toch moet er iets veranderen. HotPink’s core business, bloggers vertegenwoordigen bij media bureaus en adverteerders, verandert. ‘Exclusiviteit raakt uit de tijd. Bloggers willen geen contract meer, maar vrij zijn. De toekomst van HotPink ligt meer in het geven van adviezen.’

Op het moment dat er uit de klas van Jade ‘n kindje uit huis werd geplaatst, ontstond er bij mij een stuk bewustwording.

De supersnelle veranderingen in de mediawereld houden Janine niet uit haar slaap. ‘Ik zie het gewoon als een ontwikkeling waar ik op moet reageren.’ Naast de marktontwikkelingen heeft ook de komst van haar pleegzoon Luuk (3), bijna een jaar geleden, Janine aan het denken gezet. ‘Ik was altijd alleen maar aan het rondrennen. Op het moment dat er uit de klas van Jade ‘n kindje uit huis werd geplaatst, ontstond er bij mij een stuk bewustwording. Jade zei tegen me: Mam, wij wonen toch groot, kunnen wij niet helpen? Dezelfde avond heb ik ons ingeschreven als pleegouders.’

Wat ik kan, kan iedereen

Tijdens het proces om pleegouder te worden, ontdekt Janine dat in Nederland 350.000 kinderen zonder eten naar bed gaan en 1,5 miljoenen gezinnen onder de armoedegrens leven. ‘Ik werd geconfronteerd met dingen waar ik nooit bij stil heb gestaan. Het sterkte me alleen maar in mijn wens iets te doen.’ Dat haar dadendrang heel persoonlijk is, ziet Janine pas kort. ‘Ik dacht altijd: wat ik kan, kan iedereen. Sinds ik veertig ben weet ik wel dat mijn manier, niet de standaard is. Dat we allemaal onze eigen rol hebben en eigen barrières.’

Toch werd de onverschrokken Janine door Luuk van d’r sokken geblazen. ‘In het begin waren we allemaal aan het schaatsen, compleet uit ons doen, het was één grote hysterie. Hoe hij reageerde, zijn manier van praten, het was ons totaal onbekend. Ik heb ook echt wel momenten gehad dat ik dacht: als ze hem nu ophalen, vind ik het goed.’ Janine zet door en het verrijkt haar als nooit tevoren. ‘Luuk heeft me echt veranderd. Voor het eerst werk ik een dag thuis. Dat moest van Jeugdzorg, maar nu wil ik niet anders meer. En hetzelfde geldt voor mijn man. Zo simpel kan het zijn. We moesten, we deden het, en we besefte: dit hadden we veel eerder meer doen.’

Praat straat maar schrijf Nederlands

Recent is besloten dat Luuk bij Janine en haar gezin blijft. Toch bestaat er altijd een kans dat zijn moeder een tweede kans krijgt. Janine: ‘Ik leef niet met angst, I go with the flow.’ Meer dan ooit ligt Janine’s ambitie op het thuisfront. ‘Ik neem werk niet minder serieus, maar besteed nu wel meer tijd aan de kinderen. Ik plan het werk om de kinderen heen in plaats van andersom.’ Daarnaast heeft Janine een nieuwe droom: jongeren beter Nederlands leren schrijven onder het motto: ‘Praat straat maar schrijf Nederlands.’ ‘Er moet echt iets gedaan worden. Ik krijg CV’s van stagiaires die pijn doen aan je ogen. Hun kansen op de arbeidsmarkt zijn op deze manier nihil. Daar ga ik wat aan doen.’

Janine’s tip voor andere ambitious mama’s: Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan. Alles wat je oppakt, verrijkt je. Het zal je nooit een minder mens maken.

Tags:
0 shares